Az információs társadalmak megerősödésének időszakát éljük, és ez a klasszikus kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet végző vállalkozások ügymenetében is jelentős változásokat eredményez.

Egyre több és egyre gyakrabban változó információt kell közölnünk a vásárlóinkkal. Részben különféle jogszabályok rendelkezései köteleznek erre, részben a vásárlóink felől érkező igények, részben pedig a saját üzletmenetünket szeretnénk az ügyfelek tájékoztatásával eredményesebbé tenni.

Alig fél évtizeddel ezelőtt a pékségben kértünk fehér vagy barna kenyeret ízlés szerint, mára viszont a különféle pékáruk összetételének (alapanyagok és allergének) ismeretében választjuk ki a számunkra megfelelőt.

Az információk gyakori változását a hagyományos tájékoztató eszközökkel (szórólapok, plakátok, mini kiadványok, vagy épp árlisták) nehezen és csak magas költségek mellett lehet követni, a megnövekedett információ mennyiséget megjeleníteni pedig egyáltalán nem.

Az információk terjesztésére és hozzáférhetővé tételére ezért sokféle új technológiai megoldás lát napvilágot, de sajnos ezek többsége csak magas bekerülési és működtetési költség mellett érhető el.

A Kiosk-PC Internet terminál

Az előzőekben leírtak ismeretében kézenfekvő volt olyan megoldás létrehozása, amely kiterjedt funkcionalitást biztosít stabil működés és elérhető árfekvés mellett, az egyéb alternatívák ismert gyengeségeinek kiküszöbölésével.

Hardver és szoftver kiválasztás

A munka kész megoldás keresésével indult. Kipróbáltuk a magyar piacon elérhető valamennyi érintőképernyős minden egyben (All In One) számítógépet. Ezek ekkor (2014.) nagyjából fele-fele arányban Windows 8-as (8.1-es) operációs rendszerrel telepített, illetve operációs rendszer nélküli gépek voltak. A Windows-zal telepített gépeknél azzal kellett szembesülnünk, hogy a Windows Kiosk módban kizárólag PRO verziókban használható, míg a gépek többségén Home vagy Standard operációs rendszerrel volt telepítve. A megvásárlást követően tehát azonnal le kellett cserélnünk az operációs rendszert, amely eszközönként nagyjából 50 000 Ft többletköltséget eredményezett.

A Windows Pro verzióknál is többféle nehézséggel találkoztunk. Önálló módban (tehát Windows Server-hez történő csatlakozás nélkül) nem tudtuk a még a kevésbé képzett felhasználók jogosultságait sem úgy korlátozni, hogy néhány percnyi keresgélés után ne tudjanak olyan tartalmakat elérni, amelyek az adott helyszíneken tiltottak, vagy épp nem kívánatosak voltak.

A Windows folyamatos távoli frissítése, illetve különféle módosítások távoli végrehajtása is gyakran kudarcba fulladt, és csak a helyszínre kiszállva tudtuk azokat orvosolni, amely így többletköltséggel járt és rövidebb-hosszabb üzemidő kiesést okozott.

A Kiosk-PC OS

Az operációs rendszer nélkül szállított gépeknél (is) kipróbáltunk különféle Linux disztribúciókat. Ezeknél már kedvezőbb volt az üzemeltetési tapasztalat (az egyszerűbb távoli elérés, illetve a parancssorból végrehajtható módosítások miatt), de a telepítések itt is csak körülményesen voltak végrehajthatók.

Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy saját Linux alapú operációs rendszert, amelyben kizárólag az általunk igényelt funkcionalitáshoz szükséges Linux rendszermag, illetve kiegészítő modulokat tartjuk meg, minden mást (értelmezésünkben felesleges összetevőt) eltávolítunk.

Fél éves fejlesztői munka eredményeként létrejött a Kiosk-PC operációs rendszer.

A rendszer magját egy végletekig leegyszerűsített Linux rendszer képezi, amelyben kizárólag adott hardver (Shuttle X50 AIO PC) működtetéséhez, valamint az eszközök távoli menedzseléséhez szükséges összetevőket hagytuk meg.

A Kiosk-PC OS az elindulásakor ellenőrzi a hardverelemek működőképességét, majd kapcsolatot teremt a központi szerverrel, ahonnét letölti a működéséhez szükséges licenceket, illetve amennyiben a legutóbbi elindulás óta változtatás történt a beállításokban, úgy az aktuális frissítéseket is.

Az elindulást követően az operációs rendszer betöltődik a számítógép memóriájába, majd elindítja a Google Chrome böngészőprogramot. Ezt követően energiatakarékossági és biztonsági megfontolásokból minden nélkülözhető perifériát kikapcsol.

A Kiosk-PC OS elindulása és működése is villámgyors, mivel a Google Chrome böngészőprogramot is beleszámítva csupán alig 200 MB-nyi adatmennyiségnek kell betöltődnie.

A hardveres és szoftveres tesztelések hónapokig tartó tényleges üzemeltetés során, valódi felhasználokkal, több budapesti értékesítőhelyre kihelyezett eszközökön történtek. A tesztelésbe bevont hardverek igen jelentős minőségi és működési eltéréseket mutattak, míg végül a Shuttle X50 AIO PC került ki győztesen.

A Shuttle X50 AIO PC

A Shuttle X50 AIO PC eredendően üzleti célú felhasználásra lett tervezve. Így a gyártó számára fontos szempont volt a gondozásmentesség, a nonstop működés, az alapszintű por- és cseppállóság (IP54 szabvány szerint), az önellenőrző hardver, valamint a teljes szoftver kompatibilitás (Windows 7/8/10 és Linux) is.

A készülék kijelzője hosszabb távon ellenáll a legtöbb ellenjavallott környezeti hatásnak, így akár a műkörömmel illetve golyóstollal történő használatnak is.

A készülék műanyag burkolata alatt erős fém váz található, amely a kijelzőt, az alaplapot, illetve az egyéb perifériákat is rögzíti. Ebbe a fém vázba csatlakozik a kihajtható láb, illetve ugyanerre szerelhető fel a fali tartókonzol is, amely így igen stabil és biztonságos rögzítést tesz lehetővé. Tapasztalataink szerint az értékesítőhelyeken a leghajmeresztőbb dolgok is előfordulhatnak, ezért fontos, hogy a készülék bírja az erősebb mechanikai igénybevételeket is.

A Shuttle a meggyőző műszaki paraméterein felül kiváló hazai szervizháttérrel is rendelkezik, amelyre a szerencsére nagyon kisszámú meghibásodások esetén stabilan lehet számítani.

Hardver konfiguráció

 • Intel Celeron kétmagos processzor
 • 4 GB DDR3 memória
 • 15,6″ (39,6 cm) képátlójú érintőkijelző (1366×768 képpont felbontással)
 • Integrált 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi hálózati kártya
 • 8 GB belső USB 3.1 tároló
 • Hardware watchdog
 • 65 W teljesítményű külső tápegység

Szoftver konfiguráció

 • Kiosk-PC operációs rendszer
 • Google Chrome böngészőprogram

Felhasználási területek

Az általunk fejlesztett internet terminálok minden olyan honlap, illetve böngészőben futó alkalmazás megjelenítésére használhatóak, amelyek kompatibilisek a Google Chrome böngészőprogrammal (a Google Chrome a világ legnépszerűbb böngészőprogramja, a piaci részesedése jelenleg 57,2% forrás: W3Counter).

Lehetséges felhasználási helyszínek:

 • Értékesítőhelyek
 • Internet kávézók
 • Lottózók (Kiemelt megoldás elérhető!)
 • Munkahelyek
 • Szállodák, vendéglátó egységek
 • Szolgáltató létesítmények
 • Ügyfélszolgálati pontok
 • Üzletházak

Lehetséges felhasználási lehetőségek:

 • Be- és kijelentkezés kezelése
 • Dolgozók be- és kiléptetése (online jelenléti ív vezetés)
 • Interaktív tájékoztatás
 • Nyilvános internet hozzáférés biztonságos megoldása (kikapcsoláskor / újrainduláskor valamennyi előzmény visszaállíthatatlanul törlődik)
 • Szerencsejáték Zrt. fogadási honlapok elérése (Kiemelt megoldás elérhető!)
 • Termék- és árinformációk megjelenítése

Fontos tudnivalók

Mi van a csomagban?

Az Internet Terminál csomagjaink egy érintőképernyős minden egyben (AIO) számítógépet tartalmaznak, feltelepített és aktivált Kiosk-PC operációs rendszerrel, egy éves használati jogosultsággal, valamint a megrendelő igényeinek megfelelő tűzfal és Wi-Fi beállításokkal.

Mire lehet még szükség?

Amennyiben az Internet Terminálokat falra kívánjuk felszerelni, vagy leesés (eltulajdonítás) ellen védeni, úgy fali tartókonzolra és/vagy notebook lezáróra (Kensington lock) is szükségünk lehet, amelyet külön lehet megvásárolni.

Hogyan rendelhetem meg?

A megrendelés ezen a honlapon keresztül, a Megrendelés gombra kattintva történik.

Amennyiben a Megrendelővel még nem állunk szerződésben, úgy egy személyes helyszíni bemutatót tartunk a termékeinkről, és ennek során lehet a megrendelést személyesen véglegesíteni.

Figyelem! A „Lottózói terminál” csomagunkra megrendelést csak a Szerencsejáték Zrt-vel érvényes szerződéssel rendelkező lottózó értékesítőhelyektől fogadunk el!

Amennyiben a Megrendelővel már szerződéses kapcsolatban állunk, úgy az online leadott megrendelés beérkezését követően munkanap végéig visszaigazolást küldünk a megrendelésről, amelyben jelezzük a várható szállítási határidőt és a fizetendő díjakat is. A vételár megérkezését követően futárral küldjük ki a megrendelt termékeket és kiegészítőket.

Hogyan lehet az internethez csatlakoztatni?

Az Internet Terminál vezetékes (ethernet), valamint 2,4 illetve 5 GHz-es Wi-Fi hálózatokhoz csatlakoztatható. A Wi-Fi hálózatot a telepítés során kell beállítani, ezért a megrendelést követően a hálózat nevét (SSID) és a jelszavát is kérjük megadni!

Mobilinternet is használható?

Igen, akár USB-s modem használatával is, de mivel annak fizikai védelme csak körülményesen oldható meg, ezért javasoljuk 3G/4G router használatát és a mobilinternet Wi-Fi hálózaton keresztüli megosztását.

A Kiosk-PC operációs rendszer használati jogosultságát évente meg kell újítani?

Igen. A Kiosk-PC operációs rendszerrel telepített Internet Terminál eszközök folyamatos távfelügyelet alatt állnak, valamint ezek beállításainak módosítása is távoli hozzáféréssel történik. A Kiosk-PC operációs rendszer fejlesztésének, valamint a kiszolgáló háttérrendszer üzemeltetésének költségeit fedezi a éves használati jogosultság (licenc) díja.

Hogyan történik a Kiosk-PC operációs rendszer licenc megújítása?

A lejáratot megelőző hónapban értesítést küldünk a licenc lejárati időpontjáról, a lejáró licencek mennyiségéről és a fizetendő összegről. Amennyiben a díjfizetés legkésőbb a lejáratot megelőző banki nappal megtörténik, úgy a licenc (üzemszünet nélkül) automatikusa megújul. A díjfizetés elmaradása esetén az érintett Internet Terminál inaktiválódik és aktiválására felszólító (angol nyelvű) üzenetet jelenít meg. A licenc újra megrendelését és a licencdíj kiegyenlítését követően az eszközöket 2 munkanapon belül újraaktiváljuk. A licenc újra megrendelése a honlapunkon keresztül is biztosított.

Lehetséges egyedi tartalmakat megjeleníteni?

Természetesen igen. Az egyedi tartalom bármilyen Google Chrome böngészőben futni képes honlap, vagy alkalmazás lehet. Ennek előállítása történhet saját fejlesztéssel, de mi is szívesen adunk egyedi fejlesztésekre ajánlatot!

Kiemelt egyedi tartalom csomagok

Egyes megrendelői csoportok (pl. lottózók) részére egyedi összeállítású tartalom csomagokat kínálunk. Ezek egyedi licencfeltételekkel vehetőek igénybe.

„Lottózói terminál” tartalom csomag

Lottózók részére kialakított tartalom csomagunkban felár nélkül kínáljuk az alábbiakat:

 • A tippmix.hu honlap közvetlen elérése a nyitóoldalról
 • Az eredmenyek.com honlap közvetlen elérése a nyitóoldalról
 • A Szerencsejáték Zrt. egyéb fogadási honlapjainak elérése
 • A Szerencsejáték Zrt. fogadásaihoz kapcsolódó részvételi szabályzatok elektronikus dokumentumainak elérése a nyitóoldalról
 • A Szerencsejáték Zrt. lottózó üzemeltetői belső elektronikus dokumentumainak elérése a jelszóval védett felületről

Módosítható az Internet Terminálok kezdeti beállítása?

Természetesen igen. A Kiosk-PC operációs rendszer licencdíja félévente egy alkalommal díjmentes  konfiguráció módosítást tesz lehetővé. Ennél több módosítás alkalmanként a Kiosk-PC operációs rendszer éves licencdíjának feléért kérhető.

A Kiosk-PC operációs rendszer adathordozóját áthelyezhetem más eszközbe?

Nem. A Kiosk-PC operációs rendszer fejlett másolás elleni védelemmel rendelkezik, a telepítés során az adott számítógép, illetve a telepítési adathordozó fizikai azonosítóit is rögzíti. Amennyiben a telepítési adathordozót (vagy egy arról készített másolatot) akár egy másik, azonos típusú eszközbe áthelyezzünk, a bekapcsolást követően a Kiosk-PC operációs rendszer másolás elleni védelme aktiválódik, és érvényteleníti a feltelepített példányt. Ezt követően az adathordozó sem az új, sem az eredeti hardverkörnyezetben nem lesz használható.

A leírtakból következik, hogy amennyiben az Internet Terminál hardvere meghibásodik, és valamely fő hardver elem (beleértve a Kiosk-PC operációs rendszeradattárolóját is), vagy a teljes hardver cseréje szükséges a javításához, úgy a Kisok-PC operációs rendszer licencet megújítani szükséges.

Kötelező a lejárt a Kiosk-PC operációs rendszer licencet meghosszabbítani?

Nem. Az Internet Terminál alapját egy 64 bites Intel processzorral szerelt érintőképernyős számítógép alkotja, amely a legtöbb korszerű operációs rendszerrel együttműködik, beleértve a Windows 7 és újabb verziókat, valamint különféle Linux disztribúciókat is.

Az Internet Terminál szakszerű szétszerelése még a garancia időtartama alatt is megengedett, és a Kiosk-PC operációs rendszer adattárolójára, vagy más  (USB vagy 2,5”-os SATA meghajtó) adattárolóra igény szerinti operációs rendszer telepíthető. A megvásárolt eszköz így hasznosítható marad a Kiosk-PC operációs rendszer licenc újraaktiválása nélkül is.

Meggondoltam magam. Visszavásárolják az eszközöket?

A termékeinket kizárólag személyes, helyszíni bemutató keretében lehet megrendelni. A helyszíni bemutató során minden felmerülő kérdésre válaszolunk, illetve minden esetben a kinálatunkban aktuálisan elérhetővel mindenben megegyező eszközöket tekinthetnek meg működés közben az érdeklődők, így a személyes megrendelést követően a kiszállított terméket visszavásárolni nem áll módunkban.